7yıl önce iki doktora öğrencisinin garajda kurdukları internet arama motoru Google'ın değeri 80.82 milyar dolara ulaşarak Time Warner'i geçti.
İnternet arama motoru Google’ın piyasa değeri 80.82 milyar dolara ulaşarak Time Warner’ı geçti. Yedi yıl önce Stanford Üniversitesi’nde doktora eğitimi alan iki öğrenci tarafından sıfır sermaye ile bir garajda kurulan Google’ın başarısının arkasında kullandığı teknoloji bulunuyor.
INTERNET arama motoru Google’ın piyasa değerinin, dünyanın en büyük medya kuruluşu olan Time Warner’ı geçtiği bildirildi. Capital IQ isimli kuruluş tarafından sağlanan mali istatistiklere göre, bünyesinde CNN, Time Dergisi, American Online, HBO, Warner Bros Entertainment, New Line Cinema, Turner Broadcasting System ve diğer bir çok şirketi barındıran Time Warner’ın piyasa değeri, şu an 79,75 milyar doları buluyor. Henüz yedi yaşındaki Internet arama motoru Google’ın piyasa değeri ise Time Warner’ı geçerek 80,82 milyar dolara ulaşıyor.
GARAJDA KURULDU:
Stanford’da doktora yapan Larry Page ve Sergey Brin adlı iki öğrenci, tarafından 1998 yılında garajda kurulan şirket, Haziran 1999’da aldığı risk sermayesi ile 25 milyon dolar yasal sermayeye sahip olmuştu. Şirketin sermaye ortakları, Kleiner Perkins Caufield & Byers ve Sequoia Capital’i kapsıyor. Google, servislerini kendi sitesinden veriyor, şirket ayrıca, içerik sağlayıcı firmalara özel web arama çözümleri de sunuyor.
REKLAM ANLAYIŞI FARKLI:
Düyanın en etkin arama motorlarından birisi olan Google gelirini reklamlardan sağlıyor. Google reklam aldığı kuruluşların tanıtımlarını ilgili internet sitelerine ve linklere koyarak yapıyor. Böylece, reklamverenler doğrudan kendi konuları ile yakından ilgilenen kesime ulaşıyor. Reklamların hangi internet sitelerine yönlendirileceği Google programı tarafından otomatik olarak yapılan ölçümleme ile sağlanıyor. Google’da etkin bir şekilde işleyen bu sisteme AdWord ve ADSense adı veriliyor. Google şirket reklamlarını yönelendirdiği internet sitelerine de ödeme yapıyor.
ÇOK HIZLI BÜYÜYOR:
Son 5 yılda en hızlı büyüyen şirketler arasında yer alan Google’un geliri 1 milyar doları, kárı ise 100 milyon doları aşıyor. Yaklaşık 2 bin kişinin çalıştığı Google halk açık bir şirket. New York Borsa’sın da kayıtlı olan Google Nasdaq endeksinin en gözde şirketlerinden birisi. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında 2.7 milyar dolarlık bir halka arz gerçekleştiren şirket aynı zamanda dünyanın en hızlı değer kazanan şirketleri arasında bulunuyor.
REKLAM VEREN TAKİPTE:
Google’da sayfaların önemi oylama ile belirleniyor. Google arama motorunu ziyaret edenlerin kurduğu sayfa bağlantıları bir oy olarak kabul ediliyor. Google bir sayfanın önemini aldığı oylarla belirliyor. Google’ın kullandığı arama metodları, insan müdahalesine kapalı olduğu için, ortaya çıkan ticari sonuçlar güvenilir oluyor. Google’a reklam verenler arama motorunun kullandığı teknoloji sayesinde reklamlarının ne kadar izlendiğini her saniye izleyebiliyor.
75 milyon kullanıcısı var
GOOGLE’ın sürekli kullanıcı sayısının 75 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. Her yıl sürekli kullanıcı sayısını yüzde 25 oranında arttıran Google’ı kullananların toplam sayısının 100 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Google’da arama motoru hizmeti dışında Blog (Günlük) ve Gmail adlı internet servis sağlama hizmetleri bulunuyor. Google hizmetlerini Linux işletim sistemine sahip 10 bin sunucu üzerinden veriyor. Uzmanlar 4 milyon sayfayı bulan Google kütüphanesinin 10 bin değil 100 bin sunucu ile hizmet verebileceğini iddia ediyor. Grid teknolojisini kullanan Google’ın dünyanın en büyük Grid ağ yapısına sahip kuruluşu olduğu belirtiliyor. Google altyapısı sadece bilgisayarlar aracılığıyla değil, cep telefonları ve diğer dijital araçlarla da arama yapılmasına olanak veriyor.